Over ons

Zwemmen Onder Begeleiding (Z.O.B.) is dé aangepaste zwemschool om op eigen- en zinnige manier te leren zwemmen.

zwemmen meisje

De juiste plek voor ieder kind die net dat beetje extra nodig heeft!

In 2010 is het idee bij mij (Peter den Toom) ontstaan om in te springen op een hulpvraag vanuit ouders en verzorgers van kinderen die vastliepen in het regulier zwemonderwijs door vooral een tekort aan aandacht. In 2011 ben ik Z.O.B. gestart om juist deze kinderen een veilige leeromgeving te bieden waarbij plezier, vertrouwen en aandacht de pijlers zijn. Het kind leert binnen Z.O.B. te zwemmen binnen zijn/haar mogelijkheden, op een zo hoog mogelijk haalbaar niveau.


Ben je op zoek naar iemand die zonder druk en met plezier jouw kind leert zwemmen?

Dan zit je hier goed! Bij ons komen kinderen met ADHD, PDD-Nos, syndroom van Down, motorieke problemen en/of kinderen die ledematen missen. Maar ook kinderen met een hoog intellect die zich sociaal lastig settelen en die extra aandacht nodig hebben. Ieder kind is welkom om op eigen- en zinnige manier te leren zwemmen in kleine groepen van 5 a 6 kinderen en 2 begeleiders per groep. Wij passen ons aan aan het kind en geven, indien nodig, 1 op 1 les tijdens een groepsles.

Kinderen komen naar onze zwemschool, omdat wij alles op alles zetten om uw kind de aandacht te geven die hij/zij nodig heeft. Om dit te waarborgen werken wij met de ENVOZ zwemdiploma’s. Deze diploma’s zijn meer afgestemd op de vaardigheden van uw kind, waarbij meer baantjes worden gezwommen (het overleven) en meer is toegelegd op de zelfredzaamheid, dan op de technische perfectie. Het haalt de druk eraf en het plezier naar boven.

Wanneer de kinderen staan te popelen om naar onze zwemlessen te komen, weten we dat we het goed doen. Met veel plezier plonsen ze in het water en leren op eigen- en zinnige manier zwemmen op hun eigen niveau. Om ieder kind dit genot te kunnen bieden, helpen we ook kinderen over hun angsten heen om met plezier in het water te spartelen.


zwemmen jongens


Ik ben iemand die zich met vol enthousiasme en plezier heeft ingezet (en nog steeds inzet) om Z.O.B. op de kaart te zetten. Voor Z.O.B., merkte ik dat reguliere zwemmen niet voor ieder kind geschikt was. Ik wilde graag deze kinderen meer aandacht kunnen geven, maar bemerkte dat het in deze setting onmogelijk was. Ik zag de kinderen verdrinken (niet letterlijk natuurlijk). Hoewel ik ontzettend mijn best deed om in deze grote groepen, die kinderen boven water te houden, voelde het als trekken aan een dood paard. 

Ouders van deze kinderen, merkten mijn bezieling voor hun kind en frustratie voor de reguliere manier van zwemmen. Ik wilde het anders en meer betekenen voor deze kinderen. Ik ben de juiste man, omdat ik het kind, kind laat zijn. Er zijn enkel positieve benaderingen naar het kind toe, waarbij fouten zonder commentaar zich voordoen. Ik zorg voor vertrouwen, zelfvertrouwen, alsmede de veilige omgeving om te kunnen leren/aanleren. Ik ben geduldig, evenals de medewerkers die door mij gescreend zijn. Het totale team bestaat uiteindelijk uit mensen die zich kunnen verplaatsen in het kind, en zijn/haar directe omgeving.


zwemmen onder begeleiding

Door de jaren heen is Z.O.B. gegroeid en blijft in ontwikkeling om datgene te kunnen bieden wat kinderen nodig hebben. Zo kunnen de zwemdiploma’s A,B en C worden gehaald volgens de ENVOZ richtlijnen. Tevens zijn er lessen om watervrees te overwinnen en waterrelaxatie om volledig ontspannen te genieten van het water. Ook behalen kinderen tussentijdse zwemcertificaten, om de kinderen nog meer te stimuleren en iets tastbaars te geven van hun eigen vorderingen. 

Door de professionele achtergrond van mij als zwemonderwijzer, leidinggevende functie binnen de zwemlessen en de opleiding voor omgang met allerhande beperkingen binnen je zwemgroep, heb ik de mogelijkheden om Z.O.B. op verschillende manieren op de kaart te zetten. Tevens bied ik professionele begeleiding en ben ik betrokken bij de vorderingen van jouw kind. Voor mij is het belangrijk om uit te gaan van natuurlijke bewegingsvormen en voortbeweging dan het moeten voldoen aan gekunstelde of technische vormen, zeker waar deze onnatuurlijk zijn. Pas in een later stadium worden eisen gesteld aan de technisch correcte uitvoering van de slagen, om het zelfvertrouwen van het kind te zien groeien naar de ultieme prestatie, het zwemdiploma.

En wat kan jij doen?

Maak kennis met Z.O.B. en maak een afspraak voor een proefles

Jouw omgeving attenderen op het bestaan van Z.O.B

Geregeld een zwembad bezoeken om met jullie kind te spelen/oefenen


peter den toom

Meer over Peter en het ontstaan van Z.O.B.

Nu ben ik samenwonend, heb ik een dochter en een zoon, maar dat is niet altijd zo geweest. Als ik je meeneem naar de jaren 80 en 90, was ik een actief voetballer bij de v.v. Papendrecht, toenmalige zondag hoofdklasse. Ik deed zelfs enige tijd mee aan het profvoetbal bij Sparta Rotterdam. Totdat ik een blessure opliep aan de schouder en nekwervel. Het was meteen klaar met mijn baan en het voetbal.

Na enige tijd verplicht thuis te hebben gelopen, werd ik aangesproken door mijn toenmalige achter buurman met de vraag of ik misschien zin had in een baantje als conciërge in de plaatselijke sporthallen voor 20 uur per week. Je kunt je voorstellen dat ik deze kans met beide handen aangreep, want dat ‘verplichte’ thuiszitten beviel me niets.

Vanaf de eerste werkdag kwam ik in aanraking met de mindervalide sport. Het heeft me toen niet meer losgelaten en ik merkte dat ik er meer mee wilde doen, ik wilde iets gaan betekenen voor deze groep mensen, maar wat?

peter Z.O.B.Bij de gemeente Papendrecht had ik inmiddels een fulltime baan, waar ik als snel mijn entree deed bij het zwembad. Dat ontwikkelde zich verder en ik werd vrijwilliger bij het begeleiden van mensen met allerhande beperkingen. Ondanks dat ik (nog) niet gediplomeerd zwemonderwijzer was, werd mij min of meer de leiding opgeworpen alsof ik de leider van de groep was. Een positie waarbij ik meer kon betekenen voor de zwemmers. Het maakte mij wakker, en ik bemerkte dat ik onbewust de spil werd in deze organisatie.

Door al deze ontwikkelingen en de voorliefde voor mensen met allerhande beperkingen, kreeg ik de ingeving hoe ik iets kon betekenen voor ze, op mijn geheel eigen en -zinnige wijze. Sinds 2002 ben ik mij professioneel gaan toeleggen op deze doelgroep als zoals je nu al weet, werd Z.O.B. In 2011 opgericht.

Top